Greenville

Een bezoek aan Green Ville in Houthalen


Voor mijn laatste opdracht trok ik met enkele medestudenten naar Houthalen. Daar heb ik 'GreenVille' bezocht! Hieronder kom je te weten wat er allemaal te zien is in GreenVille en hoe het er allemaal gekomen is. Voor de laatste keer wil ik jullie heel veel leer- en leesplezier toewensen!

Van Mijn naar GreenVille
De mijn van Houthalen was één van de zeven mijnen van het Kempens steenkoolbekken. In 1902 werd er voor het eerst een boring uitgevoerd en enkele jaren later, in 1927, kwamen de twee boortorens. Die zie je op de dag van vandaag nog staan. 90 jaar later ging deze steenkoolmijn dicht en het pand kwam leeg te staan.

“Limburgse investeringsmaatschappij LRM en gemeente Houthalen-Helchteren richtten in 2011 GreenVille NV op. Onder deze naam werd het voormalig hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen gerenoveerd tot een centrum voor groene bedrijven. De totale kost van de werken bedroeg 10 miljoen euro. Als beschermd monument kon GreenVille rekenen op 7 miljoen euro Europese, Vlaamse en Limburgse subsidies. ‘Cleantech’ of schone technologie werd de rode draad doorheen de ontwikkeling.”


Het oude mijngebouwd werd omgetoverd tot een modern museum. Tegenwoordig kan je er zowel het mijnverleden bekijken alsook kennis maken met allerlei soorten energie. Het gebouw is onderverdeeld in verschillende verdiepen. Buiten het museum zijn er ook kantoren voor externe bedrijven ter beschikking. Op het gelijkvloers kan je het mijnverleden bewonderen. Hier zijn enkele voorwerpen uit die tijd tentoongesteld. Als je naar het eerste verdiep wilt gaan, moet je over een grote doorzichtige glazen trap lopen. Onder deze trap kan je de attributen van de mijn bekijken. Een leuke ervaring!


Als je op de eerste verdieping bent, zie je allerlei grote borden. Op deze borden staat heel wat informatie over allerlei soorten energie. In totaal staan er vijf borden met aan beide zeiden heel wat informatie. In het midden staat een soort zithoek waar je allerlei soorten materialen kan bekijken. Wat er precies opstaat kan je hieronder lezen. Ik leg het allemaal uit!

“GreenVille is de Engelse vertaling voor groene stad. Je vindt hier informatie over groene leefomgeving en duurzame energie.”


De Europese Unie
De EU krijgt ook een plekje binnen GreenVille. Het is het eerste paneel dat je tegen komt. De EU bouwt aan een innovatieve economie én ecologie voor 2050. Ze doen dit via vijf pijlers:
1.   meer hernieuwbare energie
2.   gebouwen worden energiecentrales
3.   slim energienetwerk
4.   opslag van energie
5.   elektrische voertuigen

“De doelstellingen zijn 100% hernieuwbare energie en 80% minder CO2-uitstoot tegen 2050 door een mix van windenergie, zonne-energie, waterkracht, biomassa en geothermie.”

Wat doet Europa nu dacht ik? Wel, de EU heeft ervoor gezorgd dat consumenten beter beschermd worden. De energieprestatie van elk elektronisch huishoudtoestel, kantoorapparatuur en andere elektrische apparaten moet op het apparaat vermeld staan. Zo kan de consument perfect zien hoeveel energie het apparaat verbruikt en of het al dan niet energiezuinig is. Als de koper niet alleen met de prijs rekening houdt, maar ook met het verbruik kan hij veel geld besparen! Dat is nodig in tijden van crisis.

Ik vroeg me af vanwaar Europa al haar oliën en gassen kreeg. Ik ben dit op internet gaan opzoeken en ik kreeg het antwoord op mijn vraag. 


Hernieuwbare energie

“Europa is voor zijn energie sterk afhankelijk van de rest van de wereld. De EU is de op een na grootste economie en verbruikt een vijfde van alle geproduceerde energie, maar beschikt over weinig reserves. Gelukkig is de energie die we produceren erg divers: stuwdammen, steenkoolmijnen, kerncentrales, olie, gasvelden, … Dat heeft voordelen, tenminste zolang de Europese landen samenwerken.”

Op het tweede bord zie je een foto van Europa met daarbij allerlei soorten energiebronnen. Het is opgedeeld in kleuren zodat je perfect kan zien welke soorten bronnen er zijn per land. Ik leg de verschillende bronnen even voor je uit!



Biomassa is een algemeen begrip. Hieronder kan je allerlei soorten bij zetten. Het gaat hier ook om producten gewonnen uit plantaardige grondstoffen en dierlijk materiaal zoals suikerriet, maïs, palmolie en dierlijke vetten.

Aardwarmte is een vorm van energie die kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en warmtereservoirs. In België en Nederland is dit soort van techniek in opkomst, met name voor de temperatuurregeling in gebouwen.

Steenkool is een fossiele brandstof die ontgonnen wordt onder de grond. Vele jaren geleden had Limburg nog enkele steenkoolmijnen. Deze zijn ondertussen allemaal gesloten. In één van mijn vorige opdrachten kom je meer te weten over steenkool!

Waterkracht is de naam voor energie die ontstaat uit water. Dit door gebruik te maken van de stroomsnelheid van water door een hoogteverschil. Een term die hierbij wordt genoemd is ‘witte steenkool.’ Dit komt omdat er schuim op het water komt. Vroeger gebruikte men dit al bij de watermolens. Tegenwoordig maakt men gebruik van
stuwdammen en –meren.

Wind kan ook gebruikt worden om energie te maken. Dit vooral door de bekende windmolens. Iedereen heeft al ooit zo een windmolen gezien. Bij de windmolens zijn er twee typen terug te vinden. De industriële windmolens, die dienen om elektriciteit op te wekken en dat zijn dan voornamelijk windturbines die we op de dag van vandaag kennen, en de traditionele windmolens, de oude windmolens die in de 18de eeuw gebruikt werden.

Kernenergie is energie die opgewekt wordt in kerncentrales. Wij Belgen hebben zeven kernreactoren. De laatste tijd zijn de kerncentrales van Doel en Tihange regelmatig in opspraak gekomen. Hieronder zie je een artikel over de kerncentrale van België.


Als we kijken wie allemaal kernenergie produceert, zien we dat er heel veel landen in Europa zijn die dat doen. Je hebt een overzicht op onderstaande kaart.


Eb & vloed wordt ook wel getijdenenergie genoemd. Het gaat hier over energie die wordt gewonnen door gebruik te maken van het verschil tussen eb en vloed. In s
ommige kusten, waar er grote inhammen zijn, kan het waterhoogteverschil tot vele meters oplopen. Dat is voldoende om bij vloed het hoge water achter een dam op te vangen en dit dan bij laag water via turbines terug te laten lopen. Zo kunnen ze dan energie opwekken door eb & vloed!

Tot slot hebben we nog het zonlicht. Zonlicht kan omgezet worden in zonne-energie. Bij mijn thuis hebben we zonnepanelen. Dat is meer en meer aan het opkomen. Vroeger had niemand zonnepanelen, maar tegenwoordig zie je op heel veel huizen de panelen liggen. Zonne-energie zegt het zelf, het is de energie van de zon.

Gebouwen worden energiecentrales
De titel verklapt het eigenlijk al. Gebouwen worden energiecentrales. Dat is ook nodig. De meeste nieuwe gebouwen worden zo gemaakt dat ze zelf voor hun energie zorgen. Dit door windmolens te plaatsen (denk maar aan de Nike-fabriek naast de E313 richting Antwerpen) of door hun dak vol te leggen met zonnepanelen. De meeste fabrieken gaan hun energie zelf opslaan en als ze die nodig hebben kunnen ze die dan opnemen.

Op het paneel zie je een kaart van europa met daarop allerlei witte puntjes. Hoe groter de punt is, hoe meer energie er verzameld wordt. Zo zie je dat in de grote steden heel veel energie verzameld wordt!


Slim energienetwerk
Om hernieuwbare energie optimaal te kunnen verdelen is er nood aan een slim energienet. Tegen 2050 zullen we energie met elkaar delen zoals we nu informatie delen via het internet. Via dit ‘smart grid’ zal energie tijdelijk worden opgeslagen in batterijen, waterstof, waterreservoirs, warmtepompen, vliegwielen, …

Op deze manier laten we gaan energie verloren gaan!



Opslag van energie
Je kan op verschillende soorten manieren energie gaan opslaan. Hieronder zie je een nieuw manier door middel van een gesloten systeem. Dit systeem gevuld met water gebruikt elektriciteit om, en het klinkt misschien raar, elektriciteit op te wekken!

Ik hoor je al denken, hoe gebeurd dit nu?! Wel, met een elektromotor wordt water door een smalle koker onder een zware zuiger gepompt die zo tot bovenaan de 500 meter diepe buis komt. Daarna wordt de waterbeweging omgekeerd. Puur door de zwaartekracht stuwt de zuiger water via de smalle buis door de turbine die zo elektriciteit opwerkt.

Dit is dus geen letterlijke opslag van elektriciteit maar biedt wel de mogelijkheid om bijvoorbeeld overdag het teveel aan zonne-energie te gebruiken en ’s nachts, wanneer zonnepanelen niet renderen, toch in elektriciteit te voorzien.


Elektrische voertuigen
Tegenwoordig wordt er meer en meer reclame gemaakt voor elektrische voortuigen. Overal waar je gaat, is het bij een supermarkt of bij een winkelcomplex, er staat een oplader voor dit soort wagens.

Het is nutteloos dat ik hier ga uitleggen wat een elektrische auto is, want dat weten jullie wel! Er zijn heel veel fabrikanten die zo’n wagen op de markt hebben gebracht. Bekijk onderstaande site en wie weet koop je wel een leuke elektrische wagen!


Urban Mining
Wist je dat jij dagelijks zeldzame aardmetalen vast neemt en gebruikt?! In allerlei producten die wij gebruiken zitten zeldzame aardmetalen en dan heb ik het over gsm’s en laptops. Ook in windturbines en elektrische auto’s komen deze metalen terug. Deze grondstoffen worden natuurlijk schaarser en schaarser waardoor we met z’n allen op zoek moeten gaan naar alternatieven.

In het museum staat een groot bord over ‘Urben Mining’. Daarop is te lezen dat een mogelijkheid is om de toestellen die wij gebruiken (gsm’s en laptops) te gaan recycleren. Dit proces wordt urban mining of stadsmijnbouw genoemd.

Helaas is dit nog niet zo vanzelfsprekend. Als ik thuis kijk heb ik enkele gsm’s en laptops thuis liggen die ik niet meer gebruik, maar die er wel liggen te liggen. Ook bij u thuis zal er wel een laptop of gsm liggen die je niet meer gebruikt, maar die je niet terug naar een winkel of containerpark brengt. De recyclage van deze producten is nog niet ingeburgerd bij de mensen. Moest dit veranderen zou dat een grote stap zijn voor onze aardmetalen.

Vlaanderen in actie


Huidige lineaire economie


Toekomstige kringloopeconomie


Consuminderen
Wat betekent ‘consuminderen’ eigenlijk? Het woord zegt het eigenlijk zelf het slaat neer op het minderen van het consumeren. De maatschappij moet minder gaan consumeren = consuminderen.

Doordat ik veel ben gaan opzoeken en veel heb gelezen ben ik te weten gekomen dat het de bedoeling is om tot een duurzame samenleving te komen. De EU wil dit zo snel mogelijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Overconsumptie moet omgebogen worden tot een duurzame samenleving!

Hoe kunnen we dit nu doen hoor ik je al luidop denken. Wel ik denk dat we dit het beste kunnen doen door meer en meer te gaan recycleren. Wat ook steeds meer voorkomt is dat mensen producten van elkaar gaan huren of lenen. Doordat we dit gaan doen, gaan we consuminderen en gaan we het product geen twee keer kopen. Het product wordt maar één keer gekocht, maar wel meerdere keren gebruikt door verschillende personen/gezinnen.

NAC
Het NAC is een nieuw gebouw dat vlak naast GreenVille gevestigd is. Is heeft een mooi uitzicht en er zijn verschillende instanties die tewerk zijn gesteld in dit gebouw.
Via onderstaande site krijg je meer gegevens en kan je zien wat je er allemaal kan doen!


Ik wil deze opdracht besluiten met een zin die ik ben tegengekomen in het gebouw van GreenVille:

'Uit één dag zonnestralen kan de hele wereldbevolking 720 jaar energie halen.'

Toen we deze zin zagen keken we even naar elkaar en fronsten we onze wenkbrauwen. Daarna viel er even een stilte. Even later drong de zin tot ons door en wisten we ook wat men hiermee bedoelde. Men bedoelt hiermee dat als we alle natuurlijke energie zouden kunnen opvangen en op een duurzame manier zouden kunnen bewaren, we er 720 jaar mee zouden kunnen leven!

Conclusie
Energie is heel belangrijk in ons leven. Als we geen energie meer hebben, kunnen we ook niet lang meer verder leven. Het is dus ook heel belangrijk om de leerlingen warm te maken om aan energiebesparing te doen en om te leren sorteren en recycleren. Daarom vind ik dit ook een heel goed thema binnen PAV.

Een thema rond opwarming van de aarde of duurzame ontwikkeling past perfect binnen het vak PAV. Je kan het zeker linken met natuurwetenschappen en met de vakoverschrijdende eindtermen! Hoe kan je dit nu gaan integreren binnen het vak? Wel je kan met je leerlingen een bezoek brengen aan Technopolis, al is dit misschien niet voor alle leeftijden van toepassing. De actualiteit speelt een grote rol binnen dit thema. Dagelijks kom je artikelen tegen die je kan linken met dit ‘probleem’.

Het is de bedoeling om kinderen te laten stilstaan bij het feit dat hun leven er anders uit gaat zien dan het leven dat wij of onze ouders hebben gehad.

Een bezoek aan GreenVille is heel interessant, want zo leer je allerlei soorten energie kennen. Ik had wel meer verwacht van dit gebouw. Het is jammer dat ze de panelen langs beide zijden gebruiken en dat ze niet meer gebruik maken van het gebouw. Het was wel de moeite waard om even stil te staan bij alle soorten energie en hoe het er aan toe gaat in de wereld!

Bronnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten